6 gün önce | Okunma Sayısı : 112
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yurt dışından yolcu beraberinde getirilen eşyaya ilişkin gümrük uygulamalarında değişikliğe gidildi. Düzenleme, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve kıymeti 1500 avroyu geçmeyen eşya için uygulanacak vergi oranlarını yeniden belirledi. Karar, yayımı tarihinden 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 10813 sayılı karar, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanmasına ilişkin esaslarda değişiklik öngörüyor. Kararın yürütülmesinden Ticaret Bakanı sorumlu olacak.
Yeni düzenlemeye göre, yolcu beraberinde getirilen ve kıymeti 1500 avroyu aşmayan eşyaya uygulanacak tek ve maktu vergi oranı,
Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen eşya için yüzde 30,
Diğer ülkelerden gelen eşya için yüzde 60 olarak tespit edildi.
Bu oranlar, söz konusu eşyanın ticari amaç taşımaması şartıyla uygulanacak.
Kararda ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun (IV) sayılı listesinde yer alan eşyalar için mevcut oranlara yüzde 20 ilave tek ve maktu vergi uygulanacağı hükme bağlandı. Böylece belirli ürün gruplarında vergi yükü artırılmış oldu.
Düzenleme kapsamında, önceki kararda yer alan “30 avroyu aşan ancak” ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte muafiyet uygulamasının kapsamı yeniden tanımlandı.
Yetkililer, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yolcu beraberinde getirilen eşyalara ilişkin gümrük işlemlerinin yeni oranlar üzerinden yürütüleceğini bildirdi.