1 ay önce | Okunma Sayısı : 78
AK Parti’nin 2026 sonbaharında yeni anayasa için referanduma gitmeyi planladığı iddia edildi. Partinin eski milletvekili Şamil Tayyar, hazırlıkların başladığını belirterek sürecin siyasi takvimi de etkileyebileceğini ifade etti.
TGRT Haber canlı yayınına katılan Tayyar, “AK Parti 2026 yılının sonuna doğru yeni bir anayasa referandumunu düşünüyor. Ben o hazırlıkları görüyorum. Bu, bilgiye dayalı bir tespittir” dedi.
Erken seçim ihtimali gündemde
Tayyar, referandumun sonucuna göre erken seçim olasılığının da güçleneceğini söyledi. Milletvekili sayısında 360 eşiğinin aşılması halinde referandum ihtimalinin oldukça kuvvetlendiğini vurgulayan Tayyar, “Zamanlama 2026 sonbaharı gibi görünüyor ama 2027 ilkbaharı da olabilir. Eğer referandum yüksek bir oyla kabul edilirse, 2027 sonbaharında erken seçim bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı belirsiz
Yeni anayasa çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığının gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna da değinen Tayyar, “Yeni anayasa mutabakat metni nasıl oluşur, bunu şimdiden kestirmek zor. Buna ilişkin tahminlerimiz var ama kesin bir şey söylemek mümkün değil” dedi.
Siyasi dengeler değişebilir
Siyaset kulislerinde, yeni anayasa tartışmalarının referandumla birlikte erken seçim sürecini de tetikleyebileceği konuşuluyor. Olası bir referandumun hem iktidar hem de muhalefet için kritik bir dönemeç olacağı yorumları yapılıyor.