3 ay önce | Okunma Sayısı : 196
Dünyanın önde gelen soykırım uzmanları, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi kapsamında soykırım olarak tanımlanabileceğini resmen ilan etti.
Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Derneği (IAGS) tarafından alınan kararda, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik sistematik saldırılarının, aç bırakmanın, zorla yerinden etmenin ve temel yaşamsal ihtiyaçları engellemenin soykırım suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
1994 yılında kurulan ve 500’den fazla akademisyenin üye olduğu IAGS, üyelerinin %86’sının lehte oy kullandığı bir oylama ile Gazze’deki olayları soykırım olarak tanımlayan tarihi bir karara imza attı.
Dernek Başkanı, Batı Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melanie O’Brien, Reuters’a yaptığı açıklamada “Bu açıklama, soykırım çalışmalarında uzmanlaşmış akademisyenlerin Gazze'deki durum hakkında ortaya koyduğu net duruştur” dedi.
Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Hollanda Açık Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Sergey Vasiliev, bu kararın akademik camiada oluşan geniş bir fikir birliğini yansıttığını belirtti.
Kararda, İsrail’e açık çağrı yapılarak şu uygulamalara son vermesi istendi:
Sivillere yönelik kasıtlı saldırılar
Açlık ve temel ihtiyaçlara erişimin engellenmesi
Cinsel ve üremeye dönük şiddet
Zorla yerinden etme
Bu karar, İsrail’in Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlandığı davanın sürdüğü bir dönemde geldi. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarmıştı.
BM destekli açlık izleme kuruluşlarının verilerine göre, Gazze’nin bazı bölgelerinde resmi olarak kıtlık yaşanıyor. Uzmanlara göre bu durum, İsrail’in kasıtlı olarak uyguladığı abluka, bombalama ve insani yardımı engelleme politikalarının doğrudan bir sonucu.
Gazze Hükümeti Medya Ofisi Başkanı İsmail el-Tavabta, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bunun uluslararası toplum için “ahlaki ve hukuki sorumluluk” doğurduğunu vurguladı.
Kararda ayrıca Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırının da uluslararası suç teşkil ettiği belirtilirken, bu eylemlerin İsrail’in uyguladığı soykırımı meşrulaştıramayacağı net şekilde ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta ise yüzlerce BM çalışanı, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk’e açık çağrıda bulunarak İsrail’in Gazze’ye yönelik kampanyasını “soykırım” olarak tanımlaması yönünde çağrı yapmıştı.
aljazeera