1 ay önce | Okunma Sayısı : 110
İsrail, ABD Başkanı Donald Trump’ın bombardımanın durdurulması yönündeki çağrısına rağmen Gazze’ye hava saldırıları düzenledi. Cumartesi günü gerçekleştirilen bombardımanlarda en az 70 Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze Şehri’nin Tuffah semtindeki bir eve yapılan saldırıda 18 kişi öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Sağlık kaynakları, ölenler arasında yedi çocuğun da bulunduğunu bildirdi.
Gazze’de ölümler artıyor hastaneler yetersiz
Gazze’nin güneyindeki El-Mavasi mülteci kampı da İsrail ordusunun hedefi oldu. “Güvenli bölge” ilan edilmesine rağmen burada iki çocuk hayatını kaybetti, en az sekiz kişi yaralandı. Gazze Sivil Savunma Ajansı, saldırılarda evlerin ve altyapının büyük zarar gördüğünü duyurdu. Kuzey bölgelerinde yakıt sıkıntısı nedeniyle sağlık tesisleri neredeyse işlevsiz hale geldi.
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in 2023’te başlattığı saldırılarda toplam can kaybı 67 bini aşarken, uzmanlar gerçek sayının bunun çok üzerinde olabileceğini belirtiyor.
Trump Hamas’a çağrı yaptı müzakereler tıkandı
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Hamas’ı “esirleri serbest bırakmak ve savaşı sona erdirmek için hızlı davranmaya” çağırdı. Trump, Hamas’ın İsrail’in hazırladığı 20 maddelik barış planının bazı unsurlarını kabul ettiğini ancak sürecin gecikmesi halinde “tüm seçeneklerin masadan kalkacağını” belirtti.
Trump, “Gazze’nin yeniden tehdit oluşturmasına yol açacak bir gecikmeye izin vermeyeceğim. Bunu hızlıca halledelim, herkese adil davranılacak” ifadelerini kullandı.
Netanyahu planı doğruladı Hamas tepki gösterdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır’da devam eden müzakerelerde esir takas sürecinin Trump’ın planı kapsamında ele alındığını doğruladı. Planın Hamas’ın silahsızlandırılmasını da içerdiğini belirten Netanyahu, “Bu ya Trump’ın önerisiyle ya da askeri operasyonlarla gerçekleşecek” dedi.
Hamas ise yaptığı açıklamada, saldırıların “Trump’ın çağrısının ardından Netanyahu’nun ateşkesi kabul ettiği iddialarını yalanladığını” söyledi. Grup, uluslararası toplumu “Gazze halkını korumak için acil adımlar atmaya” çağırdı.
Uzmanlar uzun müzakerelere işaret ediyor
Katar Üniversitesi’nden Prof. Adnan Hayajneh, Hamas’ın rehineleri serbest bırakmadan önce planın geri kalan maddelerinin uygulanacağına dair güvence istediğini ifade etti. Uzmana göre, “Gazze’nin gelecekteki yönetimi ve silahlı güçlerin statüsü” konusundaki belirsizlik müzakereleri zorlaştırıyor.
Arap liderler de Trump’a planla ilgili çekincelerini iletti. Özellikle Gazze’nin yönetimi ve güvenlik yapısına dair maddelerin “Hamas için neredeyse teslimiyet anlamına geldiği” eleştirisi öne çıkıyor.
El Cezire