1 ay önce | Okunma Sayısı : 81
Özgür Özel'den Kent Uzlaşısı davasına sert eleştiri
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da görülen “Kent Uzlaşısı” davasında tutuklulukların devam etmesine sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özel, “Birlikte yaşama, birlikte siyaset yapma irademiz hedef alınmakta” dedi.
Tahliye beklentisi karşılanmadı
İstanbul’da görülen Kent Uzlaşısı davasında mahkeme, 9 sanığın tutukluluğunun devamına karar verirken, yalnızca Beyoğlu Belediye Başkan Danışmanı İkbal Polat tahliye edildi. Kararın ardından sosyal medya platformu X üzerinden değerlendirme yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tahliye beklentisinin karşılanmamasına tepki gösterdi.
“Birlikte siyaset yapma iradesi hedef alınıyor”
Özel, CHP'nin yerel seçimlere “Türkiye İttifakı” çağrısıyla girdiğini hatırlatarak, farklı siyasi görüşlerden etkili isimlerle kurulan bu birlikteliğin birçok belediyenin kazanılmasına katkı sağladığını söyledi. Kent Uzlaşısı davasının bu birliktelik ruhuna darbe vurduğunu belirten Özel, şu ifadeleri kullandı:
“Türklerin ve Kürtlerin bir arada belediye meclislerine seçilmesini suç sayan anlayışla karşı karşıyayız. Bu dava, birlikte yaşama, birlikte siyaset yapma irademizi hedef almakta.”
“Bu dava demokrasiye aykırı”
CHP lideri, davada yöneltilen suçlamaların demokrasiye aykırı olduğunu savundu. “Kent Uzlaşısı ile batıdaki Kürtlerin belediye meclislerinde söz sahibi olması suç değil, temsilde adaletin bir yansımasıdır” diyen Özel, davayı “Türkiye için bir utanç” olarak nitelendirdi.
Özel’den iktidara barış mesajı
Açıklamasında iktidarın barış söylemini samimiyetsiz bulduğunu da ifade eden Özgür Özel, “Bir yandan barış deyip, diğer yandan Kürtlerin seçilmesini suç sayan anlayış barıştan yana olamaz” dedi.
Dava süreci nasıl işlemişti?
Kent Uzlaşısı davası, CHP’nin 2024 yerel seçimleri sürecinde Türkiye İttifakı çatısı altında oluşturduğu geniş tabanlı iş birliklerini hedef alıyor. Soruşturma kapsamında 10 kişi hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla dava açılmış, geçtiğimiz duruşmada mahkeme 9 sanığın tutukluluğunun devamına hükmetmişti. Tahliye edilen tek isim ise Beyoğlu Belediye Başkan Danışmanı İkbal Polat oldu.