3 ay önce | Okunma Sayısı : 221
İş dünyasında konkordato ve iflas dalgası büyüyor: Kredi çağrısı yükseliyor
DW Türkçe'ye konuşan iş dünyası yetkilileri, Türkiye'de artan enflasyon, faiz oranları ve maliyet baskısı, binlerce şirketi ekonomik darboğaza sürükledi. Son aylarda hızla artan konkordato ve iflas başvuruları, iş dünyasında ciddi bir finansal krizin habercisi olurken, birçok çatı kuruluş ekonomi yönetimine acil müdahale çağrısında bulundu.
2025'in ilk 7 ayında 3.474 konkordato başvurusu kayda geçerken, bu rakam 2024’ün tamamındaki 3.497 başvuruya neredeyse eşit hale geldi. İflas tehdidi altındaki şirketler arasında Pan Ayakkabı, Gülhanlar Güven Gıda ve GreenX Kozmetik gibi sektöründe köklü firmalar da yer alıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre:
Ocak–Temmuz 2025’te kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %0,6 düşerek 62.014 oldu.
Aynı dönemde kapanan şirket sayısı %11,8 artarak 16.582’ye yükseldi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre ise ülkedeki icra ve iflas dosyalarının sayısı 25 milyona dayandı.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, özellikle Anadolu'daki küçük ve orta boy işletmelerin yüksek maliyetler ve krediye erişim sorunu nedeniyle iflasın eşiğinde olduğunu belirtti. Sönmez, "Kredi bulan da yüksek faizden dolayı kullanamıyor. Kapanan şirket sayısındaki artış, tabloyu açıkça ortaya koyuyor," dedi.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sorunun kâr marjı değil, derinleşen verimlilik krizi olduğunu vurguladı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, ticari kartlara yönelik kredi sınırlamalarının gevşetilmesini istedi.
İZTO Başkanı Mahmut Özgener, net bir yön olmadığı için firmaların sağlıklı karar veremediğini söyledi.
EİB Başkanı Jak Eskinazi ise, “Sanayicinin artık sermayesi kalmadı. Kredi talepleri karşılanamıyor,” diyerek hükümete istihdam ve ihracat destekleri çağrısında bulundu.
Temmuz ayında başlatılan 30 milyar TL’lik ilk Nefes Kredisi’ne 23 binden fazla şirket başvurdu. Artan talep üzerine ekonomi yönetimi, ikinci bir 30 milyar TL’lik paket için hazırlıklara başladı. Yeni pakette faiz oranlarının iş dünyasının talepleri doğrultusunda daha düşük tutulması bekleniyor.
TÜİK’e göre Temmuz 2025’te dar tanımlı işsizlik %8’e geriledi. Ancak DİSK-AR verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyon 383 bine ulaştı. Raporda, gerçek işsizliğin ciddi biçimde arttığı ve son bir yılda 1,3 milyon yeni işsiz eklendiği vurgulandı.