1 ay önce | Okunma Sayısı : 111
İngiltere, Filistin Devleti’ni tanımaya hazırlanıyor
İngiliz haber platformu i’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Birleşik Krallık hükümeti, Filistin Devleti’ni resmen tanımaya hazırlanıyor. Açıklamanın, ABD Başkanı Donald Trump’ın resmi ziyaretinin sona ermesinden hemen sonra yapılması bekleniyor.
Açıklama, BM toplantısından önce gelebilir
İngiliz yetkililere göre, tanıma kararının, önümüzdeki pazartesi günü New York’ta gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki üst düzey dışişleri bakanları toplantısından önce kamuoyuna duyurulabileceği belirtiliyor.
ABD ile ilişkilerde diplomatik bir gerilim yaratmamak için kararın Trump’ın ayrılışından sonraya bırakıldığı ifade ediliyor.
Trump’a destek veren Rubio ve İsrail politikası etkili oldu
Yetkililer, Trump ile birlikte İngiltere’yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarına verdiği güçlü destek nedeniyle, Filistin’in tanınmasına ilişkin açıklamanın ertelendiğini vurguladı. İngiliz hükümeti, ziyaret süresince diplomatik baskıdan kaçınmak istedi.
İngiltere, İsrail’e karşı daha sert bir tavır alıyor
İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer ve Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyonları sert sözlerle eleştirdi. Cooper dün yaptığı açıklamada, Gazze’deki durumu “dayanılmaz bir insani felaket” olarak niteledi.
İsrail’in saldırganlığını “sorumsuz ve korkunç” olarak tanımlayan Cooper, bunun daha fazla sivil ölümüne ve rehinelerin risk altına girmesine neden olduğunu söyledi.
BM toplantısında İngiltere’yi Cooper ve Lammy temsil edecek
Başbakan Starmer’ın BM Genel Kurulu toplantısına katılmayacağı açıklanırken, İngiltere’yi Dışişleri Bakanı Yvette Cooper ve Başbakan Yardımcısı David Lammy temsil edecek. Lammy, bu aya kadar dışişleri bakanlığı görevini yürütüyordu.
İngiltere’nin Filistin’i tanıma adımı, Avrupa’da son dönemde artan benzer kararlarla birlikte bölgede dengeleri değiştirecek yeni bir diplomatik sürecin işareti olarak değerlendiriliyor.
British Press