1 ay önce | Okunma Sayısı : 95
New York zirvesi öncesi Filistin devletine küresel destek artıyor
Gazze'de yaşanan insani felaket sürerken, Filistin devletinin resmen tanınmasına yönelik küresel destek hızla büyüyor. Suudi Arabistan ve Fransa’nın ortak liderliğinde Pazartesi akşamı New York’ta başlayacak uluslararası konferans, iki devletli çözüm yolunda önemli bir diplomatik dönemeç olarak görülüyor.
Filistin’i tanıyan ülke sayısı hızla artıyor
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde, 10 ülkenin daha Filistin’i resmen tanıması bekleniyor. Bu gelişme, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Portekiz’in de Filistin devletini tanıdığı yönündeki açıklamalarla eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Bu adımlar, İskoçya ve Lüksemburg gibi ülkeler tarafından da "yetersiz ama anlamlı" olarak nitelendirilse de, uluslararası kamuoyunda iki devletli çözüm vizyonuna ciddi bir ivme kazandırmış durumda.
"İsrail'e karşı değil, Netanyahu hükümetine karşı"
Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden, ülkesinin Filistin devletini tanımasının İsrail halkına değil, Netanyahu liderliğindeki hükümetin politikalarına bir karşı duruş olduğunu vurguladı. Frieden, iki devletli çözüme “gerçek bir şans verilmesi gerektiğini” söyledi.
Benzer şekilde, İskoçya Başbakanı John Swinney de Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Filistin devletinin tanınmasının “soykırıma karşı bir koruma adımı” olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
İngiltere: Filistin’siz barış olmaz
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, kalıcı barışın yalnızca Filistin’in güvenli ve istikrarlı bir devlet olarak tanınmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Starmer, “Bu tanıma kararı yalnızca çözüm sürecini desteklemiyor, aynı zamanda radikallere de mesaj veriyor: Filistin devleti, İsrail’in düşmanı değil” ifadelerini kullandı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper da Filistin’in tanınmasını “tarihi ve ahlaki bir sorumluluk” olarak tanımlarken, Gazze’de derhal ateşkes ve insani yardım çağrısını yineledi.
BM: Semboller tarihin akışını değiştirir
BM Genel Sekreteri'nin Sözcüsü Stephane Dujarric, New York’taki konferansın "sadece sembolik değil, tarihî" bir öneme sahip olduğunu belirtti. Dujarric, “Filistin devletinin tanınması kimseye bir hediye değil; Filistin halkının temel hakkıdır” dedi.
İsrail ve ABD zirveyi boykot ediyor
Öte yandan, İsrail ve ABD, New York konferansını boykot etme kararı aldı. İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, zirveyi “bir sirk” olarak nitelendirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Filistin devletinin tanınmasını "İsrail’in varlığına tehdit" olarak tanımladı. Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmada “gerçekleri ortaya koyacağı” belirtildi.
UNRWA’dan uyarı: Tanıma yeterli değil
BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Filistin devletinin tanınmasının olumlu bir adım olduğunu, ancak Gazze'de ateşkes sağlanmadan bu adımın etkisinin sınırlı kalacağını belirtti.
Lazzarini, barış sürecine gerçek bir bağlılık olmadan atılan her adımın sembolik kalabileceği uyarısında bulundu.
El Cezire