Erdoğan: Sanayide enerji verimliliğiyle 700 milyon TL tasarruf sağlandı
Erdoğan: Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefi için durmadan çalışacağız
Enerji verimliliğinde dünya ortalamasının üzerindeyiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanında yürüttüğü çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Enerji yoğunluğunun dünya genelinde yılda ortalama yüzde 1 oranında iyileştiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin bu alanda yüzde 4,5’lik iyileşmeyle öne çıktığını söyledi.
2024 yılı itibarıyla yalnızca sanayide yapılan enerji verimliliği yatırımlarıyla 700 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirten Erdoğan, verimsiz elektrik motorlarının değiştirilmesiyle yıllık 15 milyar lira kazanç elde edildiğini açıkladı.
Tarım ve konut sektöründe de verimlilik uygulamaları
Erdoğan, tarımda damla ve basınçlı sulama sistemleriyle yüzde 30 ila 40 oranında su tasarrufu sağlandığını, konutlarda da enerji verimliliğini teşvik eden uygulamaların yaygınlaştırıldığını ifade etti. Türkiye'nin yılda 65 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını hatırlatan Erdoğan, mevcut kaynakların etkin kullanılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Enerji verimliliğiyle yılda 5 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini belirten Erdoğan, bu alandaki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini dile getirdi.
Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 60’ı aştı
Yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklardan elde edilen enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 60’ın üzerine çıktığını duyurdu. Erdoğan, Türkiye’nin yeşil enerjiye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.
Türkiye’nin 2026 yılında ev sahipliği yapmayı hedeflediği 31. Taraflar Konferansı (COP31) ile bu çabaların uluslararası düzeyde tescillenmesi amaçlanıyor.
Nükleer enerji barışçıl amaçlarla kullanılacak
ABD ile imzalanan Stratejik Sivil Nükleer İş Birliği Mutabakat Zaptı’na da değinen Erdoğan, bu anlaşmanın barışçıl nükleer teknolojiler alanında iş birliğini kapsadığını aktardı. Küçük modüler reaktörler gibi yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen anlaşma kapsamında, nükleer enerjinin tıp, tarım, sanayi ve araştırma gibi farklı alanlarda da değerlendirileceği belirtildi.
Enerji arz güvenliği uzun vadeli planlanıyor
Enerji arz güvenliğinin uzun vadeli stratejilerle sağlandığını vurgulayan Erdoğan, dışa bağımlılığı azaltmak için doğal gaz tedarikinde çeşitliliğe gidildiğini söyledi. 2003’te yalnızca 5 ülkeden gaz ithal edildiğini hatırlatan Erdoğan, bugün BOTAŞ’ın 34 ülkeyle doğal gaz ticareti yaptığını belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji tedarikinde yaşanan krizlere karşı Türkiye'nin TürkAkım gibi projeler sayesinde daha az etkilendiği vurgulandı.
Ana muhalefete eleştiri
Konuşmasında ana muhalefet partisini de eleştiren Erdoğan, enerji projelerine yönelik yöneltilen eleştirilerin siyasi zeminden uzak olduğunu savundu. Nükleer ve hidroelektrik yatırımların zaman zaman ideolojik söylemlerle hedef alındığını belirten Erdoğan, muhalefetin alternatif bir enerji vizyonu ortaya koymadığını ifade etti.