1 ay önce | Okunma Sayısı : 102
Birleşmiş Milletler’den tarihi bir açıklama geldi. İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonları, BM tarafından ilk kez “soykırım” olarak tanımlandı. Uluslararası hukuk açısından büyük yankı uyandıran bu gelişme, Orta Doğu’da gerilimi daha da artırabilir.
Netanyahu ve üst düzey yetkililer hedefte
BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in üst düzey liderlerinin soykırım suçu kapsamında değerlendirildiğini belirtti.
Pillay, “Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı yaptıkları açıklamalar ve verdikleri emirler doğrultusunda tespit ettik” dedi.
“Soykırımı yapan İsrail devletidir”
Söz konusu üç ismin devletin resmi ajanları olduğunu vurgulayan Pillay, bu nedenle doğrudan İsrail devletinin sorumlu tutulduğunu ifade etti. “Dolayısıyla soykırımı yapanın İsrail devleti olduğunu söylüyoruz” açıklaması, diplomatik düzeyde ciddi tartışmalara yol açabilecek nitelikte.
Raporda dolaylı deliller yer aldı
BM raporunda, İsrailli yetkililerin açıklamalarının yanı sıra soykırım niyetini ortaya koyan çeşitli “dolaylı delillerin” bulunduğu belirtildi. Raporda ayrıca sivillere yönelik sistematik saldırılar, altyapının bilinçli şekilde hedef alınması ve sağlık hizmetlerinin engellenmesi gibi unsurlar da yer aldı.
Uluslararası hukuk açısından kritik adım
Bu açıklama, uluslararası hukukta İsrail'e yönelik açılabilecek olası davalar açısından yeni bir dönemin kapısını aralayabilir. Soykırımın tanınması, hem Uluslararası Ceza Mahkemesi hem de BM Güvenlik Konseyi’ni harekete geçirebilir.
El Cezire