E-MAİL  
ŞİFRE  
Parolamı Unuttum || Yeni Kayıt
 
Kayıtlı Üye   1,756,941
Online Üye   6
Online Misafir   272
  Ara :
Haberin Eklenme Tarihi : 27-07-2010 / 19-32
GençBilim - Haber'i bugün 7063 kişi, bu haberi 51 kişi okudu.

Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarihte Bugün

    Tarihte bugün neler olmuş ? Geçmişe ait gün gün tüm tarihsel bilgilere ulaşmak için bu bölümü ziyaret edebilirsiniz.


Gazeteler

    Ulusal ve Yerel gazetelerin, dergilerin, televizyonların ve radyoların internet sitelerine ulaşmak için lütfen tıklayınız...


 ADnet Reklamları  
Siz de reklam verin  

Kim bu Assange?


Kim bu Assange?
Anne-babası Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışmış. Muhalif tavrı ona ebeveynlerinden miras. Avustralyalı "internet canavarı" gazeteci Julian Assange, 'Yönetişim olarak Komploculuk' başlıklı bir tür manifestosunda; bilgi sızdırılması sayesinde, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceğini anlatıyor. Sitesinde ifşa ettiği gerçeklerle sanal ortamdaki aktivizmi bambaşka bir boyuta taşıyan Assange, kendi deyişiyle "radikal demokrasi"yi vaaz ediyor.

Oradan oraya sayısız taşınmayla geçen çocukluğunda, Assange bir ara bir elektrik dükkanının karşısında oturmuş. Orada bilgisayar programcılığı ve program kırma konusunda ilk bilgileri edinen bu inanılmaz derecede yetenekli çocuk daha sonra matematik ve fizik okumuş. Ve 'hacker'lar dünyasına adım atmış.

O ve arkadaşları çok sayıda bilgisayara girmişler, siteyi çökertmişler. Çökerttikleri sitelerin arasında Amerikan Savunma Bakanlığı'nınkinin de bulunduğu zannediliyor. Ülkesi Avustralya'da adli makamlar bir süre sonra Assange'ın faaliyetlerini tespit etmiş. Hakim karşısına çıkmış ama sembolik bir tazminatla kurtulmuş. Bu olaydan sonra 'hacker'lığa son verip kendine gazetecilik alanında bir kariyer oluşturmuş.

Julian Assange'ı gizemle örülü şöhretine taşıyan dönüm noktası, 2006'da Wikileaks adlı siteyi kurması oldu. Bu site, kendine gelen gizli bilgi ve belgeleri yayınlayarak dünyanın pek çok yerindeki "kirli çamaşırları" ortaya döküyor. Wikileaks'in ortaya çıkardıkları arasında Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Irak'ta sivillerin Amerikan askerleri tarafından öldürülme görüntüleri de yer alıyor.

Kenya'ya dair ifşaatıyla 2009'da Uluslararası Af -rgütü'nden ödül alan Avustralyalı gazeteci-aktivist, geçen Nisan ayında da Iraklı siviller ve bir Reuters fotoğrafçısının ABD askerlerince öldürülmesine dair görüntülerle Irak'ta depreme yol açtı. Pentagon'u zor durumda bırakan görüntülerde askerlerin söz konusu ölümlerle eğlenmelerini ortaya koyan ses kayıtları da vardı.

Assange son olarak Afganistan'a ilişkin gizli belgeleri sitesine koyarak dünya çapında kendinden söz ettirdi.

Ancak Julian Assange ve arkadaşları elbette tüm bunları büyük bir gizlilik içinde yapmak zorunda kalıyor. Yalnızca 5 tam-zamanlı editörü ve 800 gönüllüsü bulunan Wikileaks'in şefi Assange, ülkeden ülkeye dolaşmak zorunda kalıyor (ancak bundan bir rahatsızlık duyduğuna dair herhangi bir emare bulunmuyor). Avustralyalı internet canavarı faaliyetlerini yürütebilmek için kimi zaman Doğu Afrika'da Kenya ve Tanzanya'ya, kimi zaman İzlanda'ya gidiyor.

Yaşı bile belli değil
Geleneksel medyanın yayınladığı dosyalar sonucu tazminat ödemek zorunda kalmak gibi sıkıntılar yaşayabildiğini, internetinse bu konuda avantaj sağladığını belirten Assange'ın yaşı bile tam bilinmiyor. Bir iddiaya göre 37, bir diğerine göre 39 yaşında. Kaç yaşında olduğunu bile söylemeye niyeti yok yeni çağın istihbarat kralının: "P.. kurularını tahmin yürütmek zorunda bırakmayı tercih ediyorum".

ntvmsnbc


Etiketler: Afganistan

     

YORUM EKLE     

              YORUMLAR
   Diğer Yaşam Haberleri
 :: Cumhurbaşkanı: Herkes sandık başına gitsin

19-32

 :: Boykot tehditcisi 10 kişi gözaltında!

19-32

 :: 'Batı Nil Virüsü için ilaç yok'

19-32

 :: Medvedev: Reformlar kademeli yapılacak

19-32

 :: Bağış: 12 Eylül'de rejimler oylanacak

19-32

 :: ABD tenis turnuvasında Nadal yarı finalde

19-32

 :: Türk kadınlara biber gazlı saldırı

19-32

 :: BDP'li Akın Birdal'a mitingde saldırı

19-32

 :: Sırbistan'a şansımız tutmuyor

19-32

 :: Referanduma yakınlarınızı alarak gidin

19-32

 :: Ayetullah milyonlara namaz kıldırdı

19-32

 :: Elektrikli otomobil için teşvik

19-32

 :: Davutoğlu Clinton'la basketbolu konuştu

19-32

 :: Hangi aşiret ne oy verecek

19-32

 :: Düşünceleri kelimelere dönüştürebimenin yolu keşfedildi

19-32

 :: Sakın öldürmeyin!

19-32

 :: Çocuklar testten kurtarılacak!

19-32

 :: Modernlik Anti Türk Bir Hadisedir

19-32

 :: Gazilere yapılan haksızlıklar

19-32

 :: Başbakan yarın TVNET 'te

19-32

 
HABER SPOR GALERİ OYUN GENÇBİLİM VİDEO GÖRÜNTÜLÜ AÇIKÖĞRETİM SANAL DERSHANE EĞİTİM DÜNYASI
:: GÜNCEL
:: POLİTİKA
:: EKONOMİ
:: DIŞ HABER
:: YAŞAM
:: SAĞLIK
:: TÜRKİYE'DEN
:: SANAT
:: BİLİM
:: FUTBOL
:: BASKETBOL
:: MOTOR SPORLARI
:: FORMULA 1
:: TENİS
:: VOLEYBOL
:: BEŞİKTAŞ
:: FENERBAHÇE
:: GALATASARAY
:: TRABZONSPOR
:: SİZİNKİLER
:: DÜNYA
:: GÜNDEM
:: SANAT
:: MAGAZİN
:: OTOMOBİL
:: SPOR
:: TEKNOLOJİ
:: SEYAHAT
:: TÜRKİYE
:: YAŞAM
:: AKSİYON
:: SİLAH
:: MACERA
:: DÖVÜŞ
:: SPOR
:: YARIŞ
:: ÇOCUK
:: BECERİ
:: KLASİK
:: HAFIZA
:: KOMİK
:: BİLİM
:: TEKNOLOJİ
:: BELGESEL
:: SANAT
:: KOMİK
:: SPOR
:: 1.SINIF
:: 2.SINIF
:: 3.SINIF
:: 4.SINIF
:: 1.SINIF DERS NOTLARI
:: 2.SINIF DERS NOTLARI
:: 3.SINIF DERS NOTLARI
:: 4.SINIF DERS NOTLARI
:: 1.SINIF DENEME SINAVLARI
:: 2.SINIF DENEME SINAVLARI
:: 3.SINIF DENEME SINAVLARI
:: 4.SINIF DENEME SINAVLARI
:: İNGİLİZCE DERS NOTLARI
:: TÜRKÇE
:: MATEMATİK
:: BİYOLOJİ
:: KİMYA
:: FİZİK
:: TARİH
:: COĞRAFYA
:: FELSEFE
:: GEOMETRİ
:: MANTIK
:: PSİKOLOJİ
:: SOSYOLOJİ
:: EDEBİYAT
:: İNGİLİZCE DERSLERİ
:: VERİMLİ ÇALIŞMA
:: YARARLI BİLGİLER
:: SUNUMLAR
:: GENEL KÜLTÜR

Copyright © 2009 GençBİLİM / İletişim İçin Tıklayın : info@gencbilim.com - GençBilim.Com Haber RSS Servisi
Sitemap| E okul